yaklaşım-ül mühendis
mühendislik yaklaşımıyla hayat diye başlık atmışsınız blogunuza, hani hiç mühendislik yok diyenler için bir yazı yazmak geldi içimden. yani varsa, olmayabilir de. ama gün gelir soran olursa yapıştırırım bu post'un linkini alnına!
şimdi herkesin bildiği, öss'ye çalışırken rehber hocalar tarafından aklımıza kazınmış olan "müzik dinlerken ya da tv izlerken ders çalışılmaz" olayına farklı bir açıdan bakalım. grafik ile şu eğik yazdığım rehber hoca sözü arasında pek bir bağıntı yok farkındayım. aslında oraya güzel bir söz bulabilirdim de rehber hocamdan aklımda bir tek bu kalmış ne yapayım? tv falan diyince dedim yazayım. neyse, grafiğimize dönelim:
(a) grafiğinde ilk önce ders çalışıp sonra tv izleyerek mevcut zihinsel uyanıklığımızı en iyi şekilde kullanabildiğimiz gösterilmeye çalışılmış. (b) grafiğinde ise ders çalışma işlemi sona alındığında, dersi anlamak için gerekli zihinsel uyanıklığın sağlanamadığını görüyoruz. grafikteki boyalı alanlar ise tersinmezliği gösteriyor. evet, termodinamikte hesaplamaktan bıktığımız; kullanılamamış potansiyel. (b) grafiğinden de görüldüğü üzere, ilk önce tv izlemekle hem kullanılamayan potansiyel artmış(?) (aslında; elimizde sayılar olsa, boyalı alanlardan kesin bir sonuca varabiliriz), hem de söz konusu ders anlaşılamamıştır.
bu grafikten yaşantınız için çıkarabileceğiniz ders; dikkat gerektiren, önemli işlerinizi zihinsel uyanıklılığınızın en yüksek olduğu zamanda (mesela uyandıktan sonra) beyninizi dinlenme evresine geçirmeden (tv izlersen o evreye geçersin bak demedi deme) önce yapmanız gerektiğidir. alın size ispatı. rehber hocanız boşuna söylemedi size. biz de mühendisçe yaklaştık. tersinmezlik dedik. bak işte termodinamikte biz bunu gördük harikayız biz mükemmeliz demedik. çünkü bu grafik kitapta mevcut. hatta açıklama da yazmış adam. ben sadece bir şeyler karaladım üzerine, siz de okudunuz. "eee zaten ben bunu biliyordum" diyorsanız aşağıda bir mısrası verilmiş şiiri hatırlamaya çalışın, gidin pencereyi açın, içeri hava girsin.
orman ne güzel, ne güzel.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder