otomobillerden anlamayan kitle

otomobillere karşı ilgim olduğundan dolayı çoğu insanın otomobillerden anlamadığını çok uzun seneler önce tespit ettim. gerek yabancı gerekse yerli sitelerdeki haberlerin altına yorumlar yazan insanlar kendilerini o kadar profesyonel zannediyolar ki yazdıkları yorumları okuyunca hayrete düşüyorum. kendi kendime vayyy be hem mühendis adayıyım hem de ben bu söylenenleri bilmiyorum diye içten içte kendi kendime yazılanlarla dalga geçiyorum.

bi kaç ay önce bir otomobil sitesine yorum yazan bir kişi yurtdışında satılan otomobiller ile Türkiye'de satılan otomobiller arasındaki farkın çok olduğunu bunun vergilerin haricinde otomobil distribütörlerin daha fazla para aldığını söylemişti. ben de yorumda yazmış olduğu fiyatlar üzerinden ilk önce aracın vergisiz fiyatına ÖTV sonra ÖTV'li fiyatına da KDV eklenildiği zaman otomobilin fiyatının doğru çıkacağını söylemiştim. normalde forum sitelerine ve diğer sitelere bi şeyler yazmak adetim değildir. ve benim bu yorumumun üstünden aylar geçmesine rağmen o şahıs hala aynı otomobil haberleri sitesinde avrupada satılan araçların şu kadar fiyatta olduğunu buradakilerin ise şu fiyatta olması gerektiğini yorumlar kısmına yazmakta. bu insanın maalesef matematik bilgisinin düşük olması nedeniyle(öyle tahmin ediyorum çünkü hesaplama yaparken oran-orantı kullanıyor) yanlış yorumlarda bulunuyor hem de yaptığı hesaplamanın doğru olduğunu savunuyor. kendisinin yapmış olduğu hesaplamaları, yaptığım hesaplamalarla çürütmek isterdim. fakat,"bak arkadaşım şöyle şöyle hesaplamalar yap doğrusunu gör" diye yazmak içimden bile gelmedi. çünkü kafalarında doğru olan şeyleri insanlara yanlış olduğunu anlatmak çok zordur. çoğu insan da o insanın yanlış hesaplama yaptığını söylese de pek bir faydası yok.

o siteye yazılan son yorumda ise Almanya'da satılan bir otomobil firmasına ait modelin vergiler dahil edildiğinde Türkiye'deki fiyatla farklı olduğunu savunmaktadır. bu yazımda aşağıda bu otomobilinin Almanya'daki fiyatını, Türkiye'de vergiler dahilinde ne kadar olması gerektiği fiyatı ve Türkiye'de bu aracın ne kadara satıldığına dair hesaplamaları aşağıda veriyorum.

Almanya'daki fiyat:
K firması:19.950 Euro

Bu firmanın satışa sunduğu model 1.6 lt olup Türkiye'de %37 Ötv dilimine sahiptir. Almanya'da otomobillerden alınan vergi %19 dur. ilk önce aracın vergisiz fiyatını bulmak gerekir o yüzden de;

K + K x (19/100) = 19950€ eşitliği çözüldüğünde K otomobilinin vergisiz fiyatı K=16,764 € olmaktadır.

Ötv'li fiyat 16764 + 16764 x(37/100) = 22,966 €
Kdv eklenince 22,966+22966 x(18/100) = 27,100 € olarak bulunur.
ve Euro fiyatının 2.15 den hesaplarsak aracın
Türkiye'deki fiyatı 58.256 TL civarında olması gerekmektedir.

Fakat Türkiye'deki fiyat 54,750 TL dir. bu aradaki fark otomobilin özellik farkından veya kur farkından kaynaklanmaktadır. çünkü her üretici farklı ülkeler için farklı donanımlı araçlar satışa sunmakta veya üretici firma ile yapılan anlaşmalar dahilinde belirli kur oranlarında satışlar yapılmaktadır. yani o şahsın dediği gibi aracın fiyatı 45,000 TL olmamaktadır.